Esneklik, kuvvet, kas dengesi sağlayabilecek ve duruş bozuklukları ve ağrılarınız için yardımcı olabilecek yeni bir egzersiz rutini arıyorsanız, Pilates düşündüğünüzden çok daha iyi bir cevap olabilir.
Pilates, vücudun merkez kaslarının yer aldığı “Core” bölgesine vurgu yaparak vücudu güçlendirmeye ve sağlıklı ve esnek bir omurgaya odaklanan bir egzersiz sistemidir. Duruş, denge ve beden farkındalığına da odaklanan Pilateste, yaralanma olasılığı, diğer daha yorucu egzersiz formlarından çok daha düşüktür. Pilates ayrıca zihin-beden bağlantısına da odaklanır. Çeşitli egzersizleri yaparken zihninizin sürekli olarak nefesinizin ve vücudunuzun hareket etme şeklinin farkında olması gerekir.
1920’lerde Alman antrenör Joseph Pilates tarafından rehabilitasyon amacıyla oluşturulmuş bir egzersiz türü olan Pilates yöntemi, cimnastik ve boks dahil olmak üzere diğer egzersiz biçimlerinden etkilendi. Savaştan dönen askerler, balerinler ve dansçılar bu uygulamadan ilk yararlananlar arasındaydı. Joseph Pilates için amaç, vücudun zarafet, kolaylık ve verimlilikle hareket etmesini sağlayacak bir yöntem yaratmaktı. Böyle bir vücudun hem güçlü hem de esnek olması ve denge gibi belirli hareket niteliklerine sahip olması gerekmekteydi.
Nicelikten çok kaliteye öncelik verilen bu metodda, diğer egzersiz sistemlerinden farklı olarak Pilates egzersizleri her hareket için çok fazla tekrar içermez. Buradaki odak nokta, her egzersizi hassasiyetle yaparak ve nefese odaklanarak daha kısa sürede önemli sonuçlar elde edebilmenizdir. Pilates için derin nefes alma da esastır. Bu, ciğerlerdeki havayı boşaltmak ve taze oksijenin içeri girmesini sağlamak için her nefes alışta tamamen nefes vermek anlamına gelir. Geliştirilmiş nefes alma ve dolaşım, vücudun içten dışa en iyi şekilde çalışmasını sağlar.
Pilates Aletleri
Pilates genellikle iki kategoriye ayrılır: mat kullanılan egzersizler ve özel aletlerle veya ekipmanlarla yapılan egzersizler.
Büyük pilates aletleri genellikle bir stüdyoda bulunur. Büyük alet “Reformer” muhtemelen pilates stüdyosunda karşılaşabileceğiniz en iyi bilinen ekipmandır. Reformer’a bağlanan kuleye ise “Tower” adı verilir. “Trapez Table” olarak da bilinen Cadillac, çok fazla talimat gerektirdiğinden genellikle Pilates stüdyolarında özel seanslarda kullanılır. Diğer büyük stüdyo içi ekipmanlar arasında “Chair” ve “Ladder Barrel” bulunur.
Daha küçük Pilates ekipmanları ise, mat çalışması sırasında direnç eklemek veya dengeyi geliştirmek için sıklıkla kullanılır. Bunlara, direnç bantları ve farklı boyutlarda egzersiz topları, foam roller, Joseph Pilates tarafından geliştirilen pilates halkası veya çemberidir.
Pilates Kimler İçindir?
Pilates, yaşı veya fitness düzeyi ne olursa olsun herkese hitap eder. Stüdyolarda 70 yaş ve üzeri üyeler de dahil olmak üzere her yaştan ve cinsiyetten insanlar olabilir. Yüksek yoğunluklu antrenmanların aksine, Pilates’in düşük etkili doğası onu herkes için güvenli bir seçenek haline getirir. Maksimum faydayı elde etmek için, yeni başlayanlara 30 dakikalık bir yürüyüşle birlikte haftada iki ila üç Pilates dersi almaları önerilir. Daha fazla zorluk için, seanslar haftada dört veya beşe çıkarılabilir.