Fazla kilolardan hızlı bir şekilde kurtulmak için uygulanan diyet listelerinin en başında Dukan geliyor. Popülaritesini korumasının sebebi, diğerlerine oranla yoğun protein içermesi ve bunun da doyuruculuğu artırması oluyor. Birçok diyetisyen tarafından tartışılan Dukan diyetinin yan etkileri de bulunmaktadır. Bu şikâyetlerden en sık rastlanılan ise kabızlıktır. Diyet yan etkisi olarak kabul edilen kabızlık problemi, yeni bir beslenme şekline adaptasyon sürecidir. Vücudun uzun süreli olmayan bir reaksiyonudur. Dukan diyetinde karbonhidrat alımının az olmasından kaynaklanan dışkı azlığı ile kabızlık sıklıkla karıştırılabiliyor. Rahatsızlık veren, yaşam kalitesini düşüren gerçek bir kabızlık problemi ile karşılaşıldığında da başa çıkmanın yolları bulunmaktadır.
Su tüketimi
Her gün yeterince su içmek midedeki doluluğu artırıp fazla yemek yememeyi sağlayarak diyet için faydalı olduğu gibi aynı zamanda bağırsakların çalışması için de önemlidir. Su, hem besinlerin parçalanmasını sağlar hem de sağlıklı dışkı miktarı ve kıvamını yakalamaya yardımcı olur. Bu sebeple yeterli miktarda su tüketmek, diyet esnasında kabızlıkla mücadele edilirken ihmal edilmemesi gereken ilk girişimdir.
Lifli yiyecekler
Kabızlığı en aza indirmenin basit yollarından bir diğeri de lif bakımından zengin besinler tüketmektir. Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan lifli gıdalar, diyeti desteklediği gibi bağırsakların çalışmasında da önemli bir rol oynar. Dukan diyeti içeriğinde meyve yer almadığı için karnabahar, havuç, lahana, pancar gibi lifli sebzeler tüketilebilir. Bunlara ek olarak lif oranı yüksek besinlerden biri de yulaftır. Yulaf sindirim sisteminin çalışma verimini artırmak için en etkili gıdalardan biridir. Dr. Dukan’ın da önerdiği gibi diyet içeriğine buğday kepeği eklemek de etkili çözümlerden biridir.
Bağırsak düzenleyici çaylar
Form ve bitki çayları diyet listelerinin olmazsa olmazlarından biridir. Dukan diyeti uygularken bu çayların tüketimi için de herhangi bir kısıtlama getirilmemiştir. Bu çaylar diyet için destekleyici bir işleve sahipken bir yandan da bağırsakları düzenleyerek kabızlığın çözümünde yardımcı olur. En az form çay kadar bağırsak dostu olan ve şişkinliği alan nane, rezene, kuşburnu gibi bitki çayları demlenerek diyet akışına eklenebilir.
Egzersiz
Bağırsak kaslarını çalıştırmanın en iyi yollarından biri egzersiz yapmaktır. Diyet sayesinde fazlalıklardan kurtulurken fiziksel aktivite ile destekleyerek kalori harcamak verimliliği de artıracaktır. Bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlamak için yoğun tempolu egzersizler şart değildir. Yürüyüş, yüzme, dans etme gibi aktiviteler de tercih edilebilir. Kabızlık için hazırlanmış basit hareketlerin listelerine de arama motorlarından kolaylıkla ulaşılabilir. Buna ek olarak kabızlığı hafifletecek bağırsak masajı da tercih edilebilir.
Profesyonel destek
Yazının başında belirtildiği gibi diyet esnasında yaşanan kabızlık geçici bir adaptasyon sürecidir. Su tüketimini artırma, lifli gıda takviyesi alma, hazırlanan çaylar ve yapılan egzersizler bağırsak kaslarının çalışmasına yeterince etki etmediği takdirde doktora ya da eczacıya başvurmalı, profesyonel destek alınmalıdır.